Et grønnere alternativ med Sedum på taket

Det skal kun små grep til for å skape et mer bærekraftig samfunn - grønne tak er et av dem!

Ved mye regn vil grønne tak på Sharp leskur og sykkelskur samt Sedura XXL tosidig sykkelskur være med på å suge opp og holde igjen store vannmengder, som igjen er med på å redusere oversvømmelse i gatene om områdene rundt leskuret eller sykkelskuret. Alle typer grønne flater fungerer som byens lunger - plantene fanger opp både pollen, støv, svevestøv og liknende, noe som gjør at luftkvaliteten bedres. Etablering av grønne tak er derfor et svært godt bidrag til bærekraftig byutvikling.

Sedumtak På Sharp Väderskydd
Sedumbeläggning

Sedum er en svært robust plantefamilie som vokser vilt og naturlig i Norge, og består av omlag 400 ulike arter. Veksten er en sukkulent - en betegnelse på planter som kan lagre vann i blader eller stengler. Dette gjør dem svært motstandsdyktige mot blant annet tørke, og artene trives lett og har få krav til fruktbart jordsmonn. I naturen finner man dem blant annet på fjellknauser, svaberg og liknende.

Ettersom Sedum trenger lite vann og vekstjord krever de derfor også lite vedlikehold og pleie. Taket trenger hverken å vannes eller klippes ved normale værforhold, men kan gjerne gjødsles på våren for ekstra tilvekst.


Fordelen ved å bruke Sedum på tak er mange. Ettersom plantene kan leve i et tynt substrat behøver mattene de dyrkes på derfor ikke være tykkere enn tre cm. Dette gjør Sedum-matter til den letteste typen av grønne tak, og gir en vekt på kun 59 kg per kvadratmeter når taket er mettet med vann. Det tynne jordsmonnet gir derimot vanskelige levekår for andre plantearter, og reduserer derfor fremvekst av sjenerende ugress og liknende.

Beklager, vi har ingen beskrivelse for dette bildet
Beklager, vi har ingen beskrivelse for dette bildet

relaterte produkter

Flere saker fra arkivet